HLR PORTALEN

D HLR barn Utbildning

D i D HLR barn utbildning står för defibrillator. Detta innebär att denna kurs får man lära sig HLR med defibrillator. Vad är då en defibrillator? Jo det är en ett annat ord för att genom elchock försöka få igång ett hjärta som stannat. I vanligt tal pratar vi om en hjärtstartare. Idag finns hjärtstartare på många platser runt om i Sverige. Dessa hjärtstartare är halvautomatiska, vilket innebär att maskinen själv kan läsa av hjärtfrekvensen och ge instruktioner. Detta gör att en hjärtstartare lätt kan användas av vem som helst även om de inte är sjukvårdsutbildade. Då tid är den stora faktorn när barn hamnar i andning- eller hjärtstopp är tillgång och kunskap om hjärtstartare väldigt viktigt. Barn är extra känsliga för syrebrist och att de får hjärtstopp är ganska ovanligt därför är det även viktigt att kunna specifikt hur man ska bedöma ett barns tillstånd samt utföra HLR på barn för att tillföra syre till kroppen. 

Vi på HLR portalen ser vikten av hjärtstartare vid plötsligt hjärtstopp både bland barn och vuxna. Därför ingår genomgång av hjärtstartare i alla våra HLR barn utbildningar. Gå in och läs mer om våra utbildningar för barn HLR och kontakta gärna oss om du har några frågor. 

Vill du boka en HLR utbildning?

Vad är D HLR barn?

D HLR barn är en utbildning i hjärt- och lungräddning som inkluderar en defibrillator, i dagligt tal kallat en hjärtstartare. Deltagarna får därmed lära sig både grundläggande barn HLR samt hur en hjärtstartare fungerar. 

En hjärtstartare ökar chanserna avsevärt för att den drabbade ska överleva. Så kan man påbörja HLR och sedan snabbt övergå till en hjärtstartare när den kommit på plats finns det större chans för överlevnad. 

Vem kan lära sig D HLR barn?

Det finns inga förkunskaper för att lära sig HLR barn med hjärtstartare. Det finns vissa yrken som tex polis, väktare, brandmän, kabinpersonal med mera som vanligen tar en kurs i barn D HLR då dessa yrken har större sannolikhet att råka ut för ett barn som behöver D HLR.

Våra kurser i HLR barn som alla innefattar även hjärtstartare riktar sig till alla som önskar lära sig att rädda barns liv. Kontakta oss om du vill veta mer om våra HLR barn utbildningar. 

Utbildning inom barn D HLR

HLR barn med första hjälpen:

D HLR barn utbildning benämner vi endast HLR barn kurs men de innefattar även genomgång av hjärtstartare. 

I vår HLR barn kurs får man lära sig både att utföra hjärt- och lungräddning samt att använda en hjärtstartare även om de endast benämns som HLR barn och inte D HLR barn. 

Under en kurs i barn HLR får deltagarna lära sig hur de gör en bedömning av barnets tillstånd. Därefter kan de utifrån vad de bedöms är orsaken till barnets livlöshet starta HLR eller till exempel genomföra en heimlich manöver om det är något som blockerar luftvägarna. 

När det kommer till hjärtstartare så går vi igenom hur denna fungerar. Ska ni köpa eller hyra en hjärtstartare genom oss så visar vi på den modell som ni har valt. Har ni inte någon hjärtstartare eller ni mer allmänt vill kunna använda en så kommer vi att visa på en av våra hjärtstartare. De hjärtstartare som finns fungerar på ungefär samma sätt så har du lärt dig en så kan du snabbt även använda en av ett annat märke. 

Då det är skillnad på barn som är under 1 år och över 1 år när det kommer till att genomför HLR så kommer det under kursens gång att delas upp hur man ska göra beroende på om barnet är under eller över 1 år. 

Visste du att?

Idag påbörjas HLR i 77% av alla fall av plötslig hjärtstopp utanför sjukhus. Jämfört med endast 31% på 90-talet.
Tid från hjärtstopp till HLR har minskat från 11 minuter till 1 minut tack vare att många vittnen ingriper.
År 2019 fanns ca 15000 hjärtstartare i Sverige och en stor andel av dessa finns på offentliga platser.
Var sjätte timme räddas en person till livet genom hjärt-lungräddning i Sverige.
Om en hjärtstartare appliceras snabbt och en strömstöt ges inom tre minuter från kollaps är överlevnaden 70% vid bevittnade hjärtstopp.
2019 överlevde 11% hjärtstopp som skedde utanför sjukhus. Det innebar att 626 liv räddades. På 90-talet var motsvarande siffra endast 5%.
Flera vetenskapliga studier visar att tidig HLR startad direkt av ett vittne ökar chansen till överlevnad 2-3 gånger.

Hur bokar jag en kurs i barn D HLR?

Som vi skrev ovan så har vi med hjärtstartare i vår HLR barn utbildning. Gå in och läs mer om vår HLR barn kurs här. Alla våra HLR barn utbildningar är flexibla och vi kan anpassa dem efter era önskemål. Nu under covid-19 kan vi även erbjuda er lösningar online om ni så önskar. Väljer ni att vi håller en kurs på plats så följer vi självklart alla rekommendationer med avstånd och rengör vår utrustning. Våra instruktörer kommer från akutsjukvård eller räddningstjänsten. Har ni några funderingar eller frågor är ni välkomna att höra av er till oss på HLR portalen. Ni kan välja att skicka in era kontaktuppgifter i vårt formulär på denna sidan eller ringa oss direkt på 0735 06 04 59.  Ni hittar även fler kontaktuppgifter under kontakta oss

Välkommen på HLR utbildning hos oss på HLR – portalen!